Strojírenství

22. září 2017 15:11

Kontrola ozubených kol pomocí měřicích strojů Leitz

Pokud jsou SMS správně vybaveny, jsou ideální pro měření ozubených kol. Představují kombinaci flexibility obecného měřicího systému se specializovanými sondami a softwarem, takže se mohou stát plně funkčními centry pro tento způsob měření.

Inzerce

Pokud působíte v odvětvích energie z obnovitelných zdrojů, těžkého průmyslu, pohonných jednotek a obecné energetiky, řada produktů Leitz nabízí vysoce přesné stroje, například PMM-F a PMM-G, Reference HP, které jsou ideální pro kontrolu ozubených kol. V případě obecnějších aplikací je možné vybavit pro tato měření i jiné SMS. Softwarové balíky, např. Quindos a PC-DMIS, zahrnují moduly navržené speciálně pro geometrii ozubených kol.

Přesná kontrola velkých ozubených kol je tradičně drahá, ne-li nemožná. To změnila řada Leitz PMM-G. Tyto stroje se dodávají v několika velikostech, a to pro ozubená kola o průměru až do 4 450 mm, s délkou hřídelí až 7 000 mm.

Žádný hmotnostní limit a žádný otočný stůl

SMS pracují bez otočného stolu, takže hmotnost ozubeného kola může být prakticky neomezená a neovlivňuje přesnost ozubených segmentů u stroje s měřicím rozsahem 6 000 × 4 000 × 1 600 mm. Vyrovnání nebo vycentrování není vyžadováno. Protože není zapotřebí otočný stůl, je možné při stejném nastavení stolu kontrolovat více ozubených kol.

Jakýkoli typ ozubeného kola nebo řezného nástroje

S více než 25 lety zkušeností s kontrolou ozubených kol je nabízeno řešení prakticky pro libovolný typ – čelní ozubená kola, pastorky se šroubovým ozubením, věncová ozubená kola, čelní kola s přímými nebo šikmými zuby, ozubené tyče, ozubené segmenty a podobně. Kromě toho je možné změřit téměř libovolný typ řezného nástroje pro ozubená kola, například razník, frézu, obrážecí nůž, protahovák a tvarovou frézu. Na strojích Leitz lze testovat rovněž i zakřivené spojky. Cyklus měření je plně automatický a vyhodnocení odchylek lze provádět podle veškerých běžných standardů, například AGMA, ANSI, ISO, DIN, JIS, CNOMO a CAT.

Segmenty a hřebeny

Velká ozubená kola se vyrábějí po segmentech a kontrola kvality byla vždy obtížná. Právě tam, kde se nacházejí limity specializovaných testovacích přístrojů, nastupuje PMM-G.

Segmenty a hřebeny ozubených kol nečiní stroji Leitz žádné problémy. Po změření jednotlivých segmentů je software spojí dohromady a vyhodnotí rozteč a házení.

Dlouhé hřídele

Po horizontálním upevnění hřídelí dlouhých až 7 000 mm zkontroluje stroj PMM-G ozubená kola a všechny prvky na hřídeli rychle, přesně a automaticky s jediným nastavením.

HexagonMI.com

Mohlo by se Vám líbit

Studenti kutnohorské průmyslovky mají novou učebnu Toyota

V kutnohorské VOŠ, SPŠ a JŠ dnes oficiálně otevřeli novou odbornou učebnu. Kolínská automobilka Toyota na ni přispěla částkou 320 000 Kč. Symbolickou pásku přestřihl ředitel […]

HIWIN na brněnském strojírenském veletrhu potvrdil pozici spolehlivého a solidního dodavatele řešení pro průmyslovou automatizaci a robotizaci

Význam společnosti HIWIN na trhu polohovacích systémů a lineární techniky roste Společnost HIWIN ve své expozici na Mezinárodním strojírenském veletrhu 2024 v Brně představila ucelenou […]

Slévárny automatizovaly propichování forem

Slévárny Třinec zmodernizovaly pracoviště automatického formování linky na Slévárně šedé litiny II. Konkrétně se jedná o automatické propichování forem. Investice přesáhla hodnotu 7 milionů korun. […]