Strojírenství

11. dubna 2023 16:10

Dokonalá příprava dílů před lakováním pro zemědělskou techniku

Optimální příprava dílů před lakováním je nutnost, zvláště u zemědělských strojů, které jsou roky vystaveny náročným klimatickým podmínkám. V novém závodě jednoho z celosvětově největších výrobců zemědělských strojů z Brazílie k tomuto cíli významně přispěl individuálně přizpůsobený průběžný závěsný tryskací stroj RHBD-K 22/27-HD od firmy Rösler. Integrace tryskacího stroje do plně automatické výrobní linky umožňuje tryskání až 2 tun těžkých ocelových konstrukcí pro přípravu před lakováním.

Inovativní zemědělské stroje této brazilské společnosti se používají ve více než 100 zemích, například pro sklizeň kávových zrn a cukrové třtiny či pro sázení a péči o plodiny. Faktory úspěchu produktů jsou vynikající výkon a kvalita, které jsou také založeny na neustálém zlepšování pracovních postupů a procesů ve výrobě. V souladu s tím se v novém závodě v Brazílii staví plně automatizovaná, digitalizovaná výrobní linka, ve které se řežou plechy a profily, svařují se dohromady, průběžně se tryskají a lakují. Společnost se rozhodla pro jednokolejný průběžný systém RHBD-K 22/27-HD pro čištění tryskání od společnosti Rösler kvůli koncepci, která byla optimálně přizpůsobena požadavkům, technickému provedení a kvalitě. Díly jsou přepravovány přepravním systémem Power & Free výrobní linky. To vyžadovalo optimální koordinaci různých rozhraní na výrobní lince, ale i díky pomoci kolegů z Rösler Brazílie proběhl celý projekt velmi hladce.

Inzerce

Energeticky úsporné tryskání integrované do výrobního procesu
Po svařovacím procesu jsou součásti dopravovány vstupní komorou do vlastní tryskací komory vybavené 12 metacími koly Gamma 400G, každá o výkonu 11 kW. Tyto inovativní vysoce výkonné turbíny Rösler obsahují zakřivené metací lopatky v tvaru „Y“. Ve srovnání s konvenčními turbínami tato speciální konstrukce lopatek s optimálním zakřivením výrazně zvyšuje rychlost metání. To má za následek nejen až o 20 % vyšší tryskací výkon, ale také výrazně kratší doby cyklu.

Sofistikovaná konstrukce zařízení umožňuje flexibilnější tryskání
Vzhledem k obrovské rozmanitosti obrobků byl tryskač navržen tak, aby zpracovával svařované sestavy o rozměrech do 10 000 x 2 000 x 2 500 mm (d x š x v) a hmotností maximálně 2 000 kg. Metací kola jsou řízena frekvenčními měniči pro dosažení požadovaného výsledku tryskání Sa 2,5 a stanovených hodnot drsnosti povrchu kvůli optimální přilnavosti nátěru u velkých, silnostěnných konstrukcí stejně spolehlivě, jako u citlivějších tenkostěnných komponent. V kombinaci s automatickým řízením přívodu tryskacího média je možné proces optimálně přizpůsobit jednotlivým svařovaným sestavám. Výběr programu specifického pro daný díl se provádí prostřednictvím hlavního počítače celého systému.
Kabina pro volné tryskání, která bezprostředně navazuje na výstupní komoru, umožňuje manuální dotryskání obzvláště komplexních oblastí dílů. Tryskací  prostředek, který spadne dolů, je šnekovými dopravníky přiváděn zpět do přípravy tryskacího média, kde je vyčištěn, takže v kabině pro volné tryskání není potřeba žádná další úprava média.

Vysoká využitelnost zařízení díky konstrukci odolné proti opotřebení
Firma Rösler ohromila i konstrukcí stroje z hlediska jeho odolnosti proti opotřebení. K tomu patří i to, že tryskací komora, která je standardně vyrobena z manganové oceli, je navíc vybavena 10 mm silnými, snadno vyměnitelnými deskami z robustního materiálu. Dalším plusem je oboustranné použití metacích lopatek, což minimálně zdvojnásobuje jejich životnost. Výměnu lze snadno provést pomocí rychlovýměnného systému u namontované turbíny.

www.rosler.com

Fotografie: Rösler Oberflächentechnik GmbH

Zařízení pro kontinuální tryskání svařenců integrované do výrobní linky. Kabina pro volné tryskání, která bezprostředně navazuje na výstupní komoru, umožňuje manuální dotryskání obzvláště komplexních oblastí dílů a odsávání zbytků tryskacího média, které je dopravováno zpět do přípravy tryskacího média v zařízení.

12 metací kol Gamma, která jsou uspořádána do kruhu, se díky svému speciálnímu tvaru metacích lopatek starají o obzvláště energeticky účinné tryskání.
Metací kola jsou opatřena frekvenčními měniči, což v kombinaci s automatickým přívodem tryskacího média podle geometrie dílů, zajišťuje tryskání velmi rozdílných svařenců bez časové prodlevy.

 


Soukromá společnost Rösler Oberflächentechnik GmbH se již více než 80 let aktivně zabývá oblastí povrchových úprav. Jak lídr globálního trhu nabízíme komplexní portfolio vybavení, spotřebního materiálu a služeb v oblasti omílání a tryskání pro široké spektrum rozmanitých průmyslových odvětví. Náš sortiment asi 15 000 spotřebních materiálů, vyvinutých v našich zkušebních centrech po celém světě, slouží našim zákazníkům pro jejich individuální dokončovací operace. Pod značkou AM Solutions nabízíme řadu řešení a služeb v oblasti aditivní výroby/ 3D tisku. V centrální školicím středisku Rösler Academy nabízíme praktické semináře k tématům technologie omílání a tryskání, štíhlé výroby a aditivních technologií. Ke skupině Rösler patří vedle německých závodů v Untermerzbachu/ Memmelsdorfu a Bad Staffelsteinu/Hausenu dalších 15 poboček a cca. 150 obchodních zastoupení po celém světě.
Detailní informace naleznete na: www.rosler.com

Mohlo by se Vám líbit

Přepěťová ochrana pro routery s optickým vláknem

Novinka na nákupní platformě Conrad: DT-TELE-WM-RJ45-PT-I od společnosti Phoenix Contact poskytuje perfektní ochranu pro všechny routery – i při vysokých přenosových rychlostech ● Jednoduchá instalace […]

Asseco představuje širokou škálu inovací v rámci své mezinárodní skupiny

Od zlepšování zákaznické zkušenosti až po analýzu regálů v obchodech. Od chytrých platebních služeb po inteligentní boty. Asseco představilo inovativní projekty v oblasti cloudu a […]

Aktualita z konference „Očekávaný vývoj automobilového průmyslu v ČR a ve světě“

Málokdy a málokde se na jednom místě potkají zástupci hned čtyřech „domácích“ automobilek jako na právě probíhající konferenci „Očekávaný vývoj automobilového průmyslu v ČR a […]