Automatizace + Robotizace

07. října 2023 11:27

Eaton nasadil čtyři autonomní mobilní roboty MiR k optimalizaci intralogistických procesů

Roboty urazí 40 kilometrů denně, pracují na dvě směny, šest dní v týdnu;
Přepraví denně na 100 palet materiálu na montážní linky a zpět hotové výrobky

Inzerce

Společnost Mobile Industrial Robots (MiR), největší dodavatel autonomních mobilních robotů (AMR), oznámila, že továrna společnosti Eaton v rumunském Aradu nasadila čtyři autonomní mobilní roboty (AMR) od MiR, a to modely MiR500 a MiR200. Kromě toho plánuje nasazení MiR250, který se bude starat o přepravu ve vznikajícím závodě na povrchové montáže. Optimalizace vybraných procesů ušetřila čas a umožnila přeřadit zaměstnance na pozice s odpovědnějšími a méně fyzicky náročnými úkoly.

Hlavní výzvou závodu Eaton byl nedostatek zaměstnanců a provádění těžkých, fyzicky náročných aktivit. Před implementací AMR byl proces dopravy komponent na montážní linky a vyzvedávání hotových výrobků řešen zaměstnanci závodu, kteří používali manuální nebo elektrické vysokozdvižné vozíky. Tváří v tvář těmto výzvám se společnost zaměřila na automatizaci. Začalo to dvěma autonomními mobilními roboty MiR200. Tyto stroje unesou břemena o hmotnosti 200 kg a pohybují se maximální rychlostí 4 km/h. V roce 2022 nasadili další AMR – dva modely MiR500, které unesou náklad až 500 kg a jedou rychlostí až 7,2 km/h. Další nasazení je na cestě – robot MiR250 se bude starat o doručení a vyzvednutí produktů v nově zřízeném závodě věnovaném technologii povrchové montáže.

V současné době AMR provozují 52 výrobních linek a další související lokality. Roboty zahájí své úkoly poté, co obdrží signál od zaměstnance, přičemž stroje MiR500 přemisťují palety z linky do dokovací stanice. Roboty MiR200 začnou pracovat, když jim pracovník montážní linky oznámí, že chybí určitý materiál. Obsluha skladu poté přemístí požadovaný materiál z regálu na robota a vybere jednu z uložených tras. Když MiR200 dorazí na místo, signalizuje svou přítomnost zvukem, pracovník vyzvedne náklad a AMR se vrátí do nakládací stanice. Závod společnosti Eaton v Aradu je prvním rumunským závodem, který implementoval autonomní mobilní roboty MiR.

Roboty MiR v závodě Eaton v Aradu pracují šest dní v týdnu ve dvou směnách. MiR500 přepraví každý den více než 100 palet, přičemž urazí 120 – 150 metrů na jednu misi – celkem 12 -15 kilometrů za den. Modely MiR200 zrealizují každý den asi 150 různých tras, které pokryjí téměř 25 kilometrů. Dříve museli vzdálenost 40 kilometrů za den absolvovat zaměstnanci, kteří při provádění výše popsaných činností riskovali úrazy a plýtvali časem, který nyní mohou věnovat přínosnějším úkolům.

 


O společnosti Eaton:

Společnost Eaton se podílí na zlepšování komfortu lidí a životního prostředí prostřednictvím spolehlivých, účinných a bezpečných technologií pro řízení energie. Společnost mimo jiné vyrábí produkty v oblasti bezpečnosti, zabezpečení a nouzové komunikace. Mezi další obchodní oblasti patří řízení, technologie pohonů, průmyslová automatizace a také serverové racky. Historie společnosti sahá až do roku 1911. Dnes Eaton působí ve 175 zemích, má více než 50 továren a zaměstnává přes 85 000 lidí po celém světě.

O Mobile Industrial Robots

Společnost Mobile Industrial Robots (MiR) vyvíjí a dodává nejpokročilejší kolaborativní

a bezpečné autonomní mobilní roboty (autonomous mobile robots – AMRs) na trhu. Tyto roboty umožňují rychlé, snadné a nákladově efektivní řízení interní logistiky, přičemž zaměstnancům umožňují vykonávat produktivnější činnost. Inovativní roboty od MiR již nasadily stovky velkých a středně velkých výrobních společností, logistických center a též řada nemocnic po celém světě.

MiR, jako světový lídr na trhu, velmi rychle vytvořil globální distribuční síť ve více než 60 zemích a má regionální kanceláře v New Yorku, San Diegu, Singapuru, Frankfurtu, Barceloně, Tokiu, Soulu a Šanghaji. Firma se sídlem v dánském Odense hned od svého založení v roce 2013 rychle rostla a její obrat se každým rokem výrazně zvyšuje. MiR řídí odborníci s dlouholetou zkušeností z dánského robotického průmyslu. V roce 2018 byla koupena společností Teradyne, předním dodavatelem automatizačního vybavení pro testování. V České republice a na Slovensku dodávají produkty MiR na trh společnosti Amtech spol. s r.o. a DREAMland PLC.  

Pro více informací navštivte: http://www.mobile-industrial-robots.com.

Mohlo by se Vám líbit

HIWIN na brněnském strojírenském veletrhu potvrdil pozici spolehlivého a solidního dodavatele řešení pro průmyslovou automatizaci a robotizaci

Význam společnosti HIWIN na trhu polohovacích systémů a lineární techniky roste Společnost HIWIN ve své expozici na Mezinárodním strojírenském veletrhu 2024 v Brně představila ucelenou […]

Slévárny automatizovaly propichování forem

Slévárny Třinec zmodernizovaly pracoviště automatického formování linky na Slévárně šedé litiny II. Konkrétně se jedná o automatické propichování forem. Investice přesáhla hodnotu 7 milionů korun. […]

Inovace výroby a produktivity: v Hannoveru se otevře veletrh EuroBLECH 2024

Od 22. do 25. října se v Hannoveru sejde mezinárodní obor zpracování plechu na 27. ročníku veletrhu EuroBLECH – největší světové přehlídce aktivních strojních zařízení a […]