Obrábění

15. srpna 2024 07:29

Grumant: Zvětšování otvorů – nové možnosti

Zvětšování otvorů je operace, která se vyskytuje poměrně často. Téměř každý, kdo je zasvěcen do problematiky obrábění, zná problémy, které se v tomto případě vyskytují: špatný povrch otvoru, špatná opakovatelnost rozměru, nízká trvanlivost destiček, výběr nástroje s vyměnitelnými destičkami pro zvětšování malých otvorů (méně než 10 mm), zvětšování hlubokých otvorů (hloubka > 5x D).

Inzerce

Firma Grumant, s. r. o., nabízí velké množství různých variant spolehlivého a kvalitního řešení pro zvětšování otvoru za příznivé ceny. Cílem tohoto článku je snaha informovat odbornou veřejnost o možnostech, které máme k dispozici.

Tyto možnosti jsou při detailním zkoumání uvedené tabulky opravdu pozoruhodné. Zvětšit otvor o průměru 5 mm s vyměnitelnou destičkou je skutečně dobrý výkon.

Použití jednotlivých typů nožů

Dále se pokusíme přiblížit podstatu použití jednotlivých typů nožů do díry. Ocelové nože jsou dávno známé, levné a populární., jejich funkce je ale omezena hloubkou obráběné díry 3x D (D je průměr tělesa nože).

Antivibrační nože Excelent Bar firmy Kyocera jsou vyrobeny ze speciální antivibrační oceli. Tímto materiálem je slitina, která téměř dvakrát lépe tlumí vibrace a má větší tuhost v porovnání s nástrojovou ocelí. Tento nástroj má velmi dobrý poměr cena / užitné vlastnosti. Pracovní hloubka až 5x D dává výrobcům mnohem lepší možnosti v případě obrábění pevných materiálu a hlubokých otvorů.

Strong Bar je revoluční nástroj z dílny firmy Kyocera, který má důmyslnou, ale zároveň jednoduchou konstrukci. Antivibrační nože z těžkého kovu (densimet) jsou výsledkem použití vojenských materiálů v civilním průmyslu. Těžkým kovem je slitina wolframu s měrnou hmotností cca 17 g.mm-3, což je téměř 3× více než u oceli. Tento materiál poskytuje při použití na nože do díry kvalitní výsledky při obrábění do hloubky 5x D, nástroj z něho vyrobený je o něco dražší než Excelent Bar.


Výměnné destičky pro malé otvory

K absolutní špičce pro obrábění hlubokých otvorů se dlouhou dobu počítají karbidové nože. Jsou velice tuhé a přinášejí dobré výsledky až do hloubky 7x D. V porovnání s ostatními typy jsou dražší, takže nejsou příliš rozšířeny. Nicméně můžeme doporučit tento typ nožů z dílny firmy Korloy. Při zachování garantované vysoké kvality a dobrých vlastností budete příjemně potěšeni jejich relativně dobrou cenou.

Schéma nože Strong Bar

Cermetové destičky

Dost často se u našich zákazníků setkáváme se stížnostmi, že i při malých hloubkách obrábění (do 3x D) je nůž otlačován, není zachován rozměr otvoru a obrobený povrch „nic moc“. Tento jev lze častěji vidět u zákazníků, kteří jsou konzervativnější a z různých důvodů neměli příležitost otestovat moderní řezné materiály a typy destiček.

Cermetové destičky s vybroušeným utvářečem

Nejlepším řešením pro obrábění otvorů bývá zpravidla použití cermetových destiček. Hodně lidí žije v přesvědčení, že cermety jsou křehké a jejich použití přináší velká rizika a možnost poškození. To jsou představy z daleké minulosti, které často vyplývají z výsledků použití cermetů od producentů, kteří s jejich výrobou neměli letité zkušenosti. Cermety jsou materiály, které byly vyvinuty v Japonsku a lze říci, že tato země je v jejich produkci nejpokročilejší. Kyocera je jedním ze světových leaderů v oblasti cermetů, a proto má použití těchto moderních materiálů s opravdu převratnými vlastnostmi v oblasti obrábění skutečně svůj smysl.

Ponechme nyní stranou detaily velice složité technologie výroby cermetu a řekněme, co přinášejí. Jelikož cermet je v porovnání s karbidem tvrdší a má zároveň ostřejší řeznou hranu i u lisovaných destiček, výsledek se dostaví okamžitě. Cermety zaručují při nepřerušovaném řezu na všech typech ocelí vynikající kvalitu obrobeného povrchu, mají vysokou trvanlivost a pracují při řezných rychlostech o 30 až 50 % vyšších než slinuté karbidy. Proto naše doporučení zní, že na obrábění otvorů je vhodné použít cermety v maximální možné míře.

Stavitelný nůž na obrábění otvoru

Kyocera nabízí pro tyto účely velký výběr cermetových, povlakovaných i nepovlakovaných destiček. TN30, TC40, TN60, TN90, TC60, PV30, PV60, PV90 jsou známé již několik let a velice se osvědčily. K nim přibyla úplně nová generace cermetů se superjemnou strukturou – TN6020 a PV7020 (Informace o těchto novinkách se dočtete v dalších vydáních MM).

Kromě lisovaných destiček nabízí firma Kyocera pro obrábění otvorů též velké množství cermetových (i karbidových) destiček s vybroušeným utvářečem s různými poloměry zaoblení špičky včetně rε = 0,1 mm,
rε = 0,03 mm, rε = 0,005 mm. Tyto destičky s sebou přinášejí absolutně špičkové výsledky ve všech sledovaných parametrech: kvalita povrchu obrobené plochy, zachování rozměru otvoru, opakovatelnost rozměru a unikátní trvanlivost nástroje.

Skeptici však namítnou: co přerušované řezy a co pevné materiály? I na toto má Kyocera kvalitní odpověď – moderní typ slinutého karbidu (CA5025) a mikrozrnné karbidy s PVD povlakem (PR930). Tyto karbidy se vyznačují skvělou kombinací protichůdných vlastností. Jsou tvrdé a zároveň houževnaté. Díky multivrstvým povlakům odolávají vysokým teplotám a mají dobrou otěruvzdornost. Výsledkem je velký přínos ve formě možnosti obrábět velice problematické otvory. Pro tyto karbidy není problém poradit si s materiály vysoké pevnosti za těžkých podmínek. V kombinaci s možnostmi dodání těchto destiček i v broušeném provedení máme řešení pro jakýkoliv komplikovaný případ.


Nože pro malé otvory

Na závěr vám představíme stavitelný nůž na obrábění otvorů. Jedná se o velice jednoduchý, ale zároveň účinný a snadno ovladatelný nástroj. Poprvé byl uveden na začátku tohoto roku a je velice oblíben u velkého počtu zákazníků.

Porovnání hloubek protáčení jednotlivých typů nožů

Nastavení nástroje se provádí přímo na stroji nebo mimo něj za pomoci tří ovládacích šroubů a číselníkového úchylkoměru. Minimální průměr obráběného otvoru je D = 7 mm, maximální D = 50 mm. Aretační rozpětí na průměr 7 mm činí d = 1 mm, 8–12 mm, d = 2 mm, 12 – 5 mm, d = 3 mm, 15 mm a víc, d = 5 mm.

Souhrn doporučení

  • Jako první volbu pro zvětšování otvorů v ocelových dílcích používejte cermety.
  • Na přerušovaný řez a pevné materiály volte mikrozrnné a houževnaté karbidy moderního typu.
  • Pro zlepšení kvality povrchu obrobené plochy a zachování rozměrů při zvětšování otvorů používejte destičky s menším poloměrem zaoblení špičky a destičky s broušeným utvářečem.
  • Pro zvětšování otvorů s hloubkou větší než 3× D používejte antivibrační nože.

Ing. Valerij Zakrepa
www.grumant.cz

Mohlo by se Vám líbit

Monolitní frézy Seco C-Series nabízejí flexibilitu a výkon za dobrou cenu

Monolitní karbidové frézy Seco C-Series jsou flexibilní i výkonné, takže lze jedním nástrojem obrábět různé materiály – bez potřeby jiných. K dispozici jsou frézy rohové, […]

65. ročník Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně představí inovace, které mění průmysl

Jubilejní 65. ročník Mezinárodního strojírenského veletrhu ukáže na jednom místě inovace, které posouvají průmyslovou výrobu do nové éry. Nejvýznamnější středoevropská událost zaměřená na technologické novinky […]

Kvíz na MSV: O jaký stroj jde? A v jaké zemi byl vyroben?

I náš průmyslový portál oneindustry letos na MSV vystavuje stroj! Tentokrát jsme si pro radost zrekonstruovali starou brusku plnou krásných ozubených kol. Ale co se […]