Obrábění

15. září 2024 08:50

Grumant: Nové možnosti v obrábění korozivzdorných ocelí a hliníku

Jihokorejský výrobce řezných nástrojů Korloy je na českém trhu dobře znám díky rozsáhlému sortimentu a velice dobrému poměru ceny vůči kvalitě. Strojírenské firmy, které neváhají zkoušet nové dodavatele, rychle ocenily výhody tohoto výrobce. Vzhledem k tomu, že firma Korloy věnuje velkou pozornost neustálému vývoji, rozhodli jsme se v tomto článku stručně seznámit veřejnost s jejími novými produkty.

Inzerce

Jednou z nejdůležitějších novinek je nová řada moderních slinutých karbidů. Firma Korloy je v tomto oboru velice produktivní.


Destičky PC 9030

V minulosti vždy byly a stále jsou u zákazníka velice oblíbené karbidy pro frézování NCM 325 (tvrdý) a NCM 335 (houževnatý). Nový typ PC 3530 je tvrdý a houževnatý zároveň. Tyto vlastnosti se velice příznivě projevily již v prvních aplikacích tohoto řezného materiálu pro frézování ocelí v širokém smyslu slova. PC 3530 je karbid, který je kupodivu tvrdý a zároveň houževnatý. Tím pádem povoluje použití o 30 % větších řezných rychlostí (200 – 250 m⋅min-1) i při středním a těžkém frézování. Velice dobře se chová při frézování vysoce legovaných ocelí. V průměru byl zaznamenán přibližně 30% až 50% nárůst trvanlivosti vůči starším typům karbidů. Velice dobrý je univerzální charakter tohoto karbidu. Veškeré zmíněné vlastnosti byly docíleny díky inovaci přípravy karbidového substrátu a použití nového typu PVD povlaku – nanotechnologie. V důsledku toho vznikl karbid s vysokou teplotní stabilitou a velkou odolností proti otěru.


Destičky řady 3530

Pro frézování korozivzdorných materiálů a speciálních slitin (Inconel a Nimonic) byl vyvinut nový typ karbidu PC 9530. Tento karbid má vynikající houževnatost a poradí si s vysoce houževnatými materiály a to i při operacích těžkého hrubování. Optimální rychlosti pro tento karbid se pohybují v rozsahu 120 – 150 m⋅min-1. Základem jeho úspěšnosti je ultrajemnozrnný karbidový substrát, což přináší extrémně vysokou houževnatost a stabilitu při velkých posuvech a přerušovaném řezu. PVD povlak poskytuje dobrou tepelnou odolnost a stabilitu.


Utvářeče série Harmonie

Firma Korloy vyvinula dva nové typy karbidu pro soustružení korozivzdorných a vysoce legovaných ocelí. Tyto karbidy poskytují spolu se stávajícím karbidem NC 325S nový prostor pro lepší výběr řezných materiálů a přinášejí větší možnosti užití.


Frézy Future-Mill 2

Materiál NC 9020 (CVD povlak) má nový typ karbidového substrátu a povlak, který umožňuje pracovat s řeznými rychlostmi až do 250 m⋅min-1, což lze při obrábění korozivzdorných ocelí považovat za velice dobrý výsledek. Karbid PC 9030 (PVD povlak) má jemnozrnný karbid jako základ a PVD povlak, který aktivně snižuje tvorbu nárůstku na řezné hraně a výrazně zvyšuje tepelnou odolnost.

Novinky jsou i ve skupině utvářečů u destiček pro soustružení. Korloy má tzv. řadu H – harmonizovanou sérii utvářečů. Tato série je něco jako noty na notové osnově a tvoří jakousi vzájemně provázanou a vyváženou stupnici utvářečů různé velikosti. Důležitým přírůstkem na této stupnici jsou utvářeče HA a HS, určené především pro obrábění korozivzdorných a tvárných materiálů (uhlíkové oceli apod.) Při obrábění hliníku a jeho slitin je velice úspěšný utvářeč HA, který umožňuje přenést technologie leštění povrchu i do oblasti negativných soustružnických destiček.


Utvářeč AK na hliník

Korloy je velice známý v segmentu obrábění hliníku a hliníkových slitin. Toto platí jak pro soustružení, tak i pro frézování. Korloy má rovněž moderní technologie pro speciální leštění povrchu destiček. Leštění významně přispívá ke zvýšení trvanlivosti destiček při obrábění relativně měkkých slitin hliníku. Hliník ale při vysokých rychlostech (i teplotách) působí velice agresivně na materiál nástroje v místě řezu. Leštění působí velice příznivě proti poškození nástroje chemickými reakcemi. Hliník prostě nemá možnost se „zachytit“ v mikrotrhlinách břitové destičky v místě řezu a bez veliké škody je z místa řezu odstraněn. Tato technologie je velice efektivní a Korloy má navíc tu výhodu, že břitové destičky upravené touto poměrně náročnou metodou nabízí o desítky procent levněji, než je průměrná tržní cena tohoto typu nástrojů.

Další velice zajímavou technologií v oblasti obrábění hliníku a jiných neželezných materiálů je použití diamantového povlaku. Tato před pár lety ještě poměrně vzácná metoda se dnes používá poměrně často. Monolitické frézy s diamantovým povlakem se velice úspěšně používají v českém strojírenství na obrábění hliníku, mědi a grafitu. Diamantový povlak mnohonásobně zvyšuje trvanlivost nástrojů, především při obrábění agresivního hliníku. Tento efekt se ve stejné míře projevuje i při použití diamantových povlaků na soustružnické destičky. V porovnání s konvenčními destičkami mají destičky SK s diamantovým povlakem vysokou trvanlivost (5 až 30× vyšší), zaručují dobrou kvalitu povrchu obrobené plochy, umožňují hrubovat a co je hlavní, vyznačují se nízkou cenou (v porovnání s PKD). Korloy nabízí rozsáhlý sortiment břitových destiček pro obrábění hliníku jak soustružením, tak frézováním.

Frézy řady ProA-Mill na hliník

Novým typem v rodině těchto nástrojů jsou specializované frézy ProA­‑Mill pro obrábění hliníku, osazené destičkami VCKT. Tento univerzální nástroj umožňuje realizovat celé spektrum způsobů frézování.


Frézy Future-Mill 1

Další novinkou od firmy Korloy je systém frézovacích nástrojů Future­‑Mill s úhlem nastavení 90° a 45° a vysoce pozitivní polohou destiček. Tato skupina fréz se vyznačuje velice pečlivě propracovaným systémem počtu destiček na tělesech nástrojů a také pěti různými typy úpravy fazetky destiček. Spolu s devíti typy povlakovaných karbidů představuje 45(!) variant možného výběru. Protože jsou k dispozici dva rozměry destiček, 9 mm a 14 mm, zvyšuje se možnost výběru až na pozoruhodných 90 variant. Aplikace těchto nástrojů u našich zákazníků přináší velice dobré výsledky. Vzhledem k tomu, že pořízení těchto nástrojů je aktivně podporováno výrobcem, až do možnosti zakoupit frézovací hlavu za 1 Kč při velice příznivé ceně destiček, lze říci, že pořízení těchto nástrojů je snadná, velice efektivní a perspektivní investice.


Frézy Future-Mill 3

Valerij Zakrepa
www.grumant.cz

Mohlo by se Vám líbit

Monolitní frézy Seco C-Series nabízejí flexibilitu a výkon za dobrou cenu

Monolitní karbidové frézy Seco C-Series jsou flexibilní i výkonné, takže lze jedním nástrojem obrábět různé materiály – bez potřeby jiných. K dispozici jsou frézy rohové, […]

65. ročník Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně představí inovace, které mění průmysl

Jubilejní 65. ročník Mezinárodního strojírenského veletrhu ukáže na jednom místě inovace, které posouvají průmyslovou výrobu do nové éry. Nejvýznamnější středoevropská událost zaměřená na technologické novinky […]

Kvíz na MSV: O jaký stroj jde? A v jaké zemi byl vyroben?

I náš průmyslový portál oneindustry letos na MSV vystavuje stroj! Tentokrát jsme si pro radost zrekonstruovali starou brusku plnou krásných ozubených kol. Ale co se […]