Obrábění

30. září 2024 08:43

Grumant: Novinky na trhu od firmy Grumant

Firma Grumant přichystala pro své zákazníky další nástroje. Novinek je hodně a tento článek seznamuje s některými z nich.

Poměrně častou operací, která doprovází vrtání, je sražení hrany nebo zahloubení otvoru. Automaticky vždy doprovází závitování a také je poměrně často součástí výkresové dokumentace téměř všech otvorů. Ve většině případů se provádí samostatným nástrojem, záhlubníkem, nebo nožem do otvoru. Každý (obzvláště v automobilovém průmyslu) si dokáže spočítat, co znamená jedna operace navíc v sérii například 2 až 5 tisíc kusů. Hlavní zátěží není ani tak cena nástroje, ale především strojní čas, který každá operace s sebou nevyhnutelně přináší. Zdánlivě nepatrný úkon, trvající zanedbatelných 10 sekund, totiž zabírá v celkovém počtu obráběcích cyklů, v případě série 2 tisíc kusů, úctyhodné 5,5 hodiny. Z toho jednoduše plynou další čísla. Tento strojní čas stojí (počítáme­­‑li správně) nejméně 11 až 13 tisíc Kč. CNC stroj na této operaci povinně ztratí svou hodnotu v rámci morálního i fyzického opotřebení. Jedna operace znamená pro stroj složitý a poměrně náročný krok – výměna nástroje, nájezd, obrábění, odjezd. A tyto operace se jako kapky z netěsného kohoutku sčítají ve velkých sériích a čas (který je nejdražší) se skládá v hodiny a směny navíc. V tomto článku také představíme nové nástroje na srážení hran, které určitě ocení právě ti, kdo umějí spotřebovaný čas počítat.

Inzerce

SK vrták s držákem na srážení hrany

Monolitický vrták s držákem na srážení hrany ušetří čas na výměnu nástroje

Na trhu je již poměrně známý vrták – SK vrták s držákem na srážení hrany YCD + YCH od firmy Yestool – je široce rozšířen a oblíben, protože za poměrně nízkou cenu přináší, jak se říká, hodně muziky. Toto osvědčené řešení rozšířila firma Yestool o vrták YTDI s vyměnitelnými destičkami, což výrazně posouvá hranici možností těchto nástrojů a vzhledem k možným časovým úsporám znamená též velké výhody pro zákazníky. Standardně je nabízena řada vrtáků YTDI o průměru 10 a 20 mm.

Držák na srážení hrany je velmi jednoduché a produktivní řešení

Monolitický vrták s  držákem na srážení hrany ušetří čas na výměnu nástroje

Vrták svyměnitelnými destičkami a sdržákem na sražení hrany je nejproduktivnějším řešením při vrtání otvoru

Kombinované nástroje

Dalšími novinkami na poli produktivního obrábění jsou různé kombinované nástroje na bázi vrtáku YTDI. To je v masové moderní výrobě nejproduktivnější řešení a výsledkem jedné operace je hotový otvor. Samozřejmě že tato varianta je v každém případě aplikovaná do konkrétního výrobku, jak se říká, „na míru“.

Dvě mouchy jednou ranou

Nové možnosti přináší i převratný a důmyslný systém srážení hran, a to nejenom ze strany vrtání, ale i z opačné (zadní) strany, kam často není přístup. V tomto případě je opravdovým „bonbónkem“ řešení firmy – Yestool – „One­‑Pass“ vrtací systém. Nejlepší volný překlad názvu by byl „dvě mouchy jednou ranou“.

Princip, který tento nástroj používá, je podobný principu západky samozavíracího zámku. Odpružená destička ze slinutého karbidu dokáže po vrtání srazit hranu z čela, pak se posuvem vrtáku vtlačí dovnitř jeho těla, „pustí“ vrták a přesune se na druhou stranu, kde také srazí hranu vrtaného otvoru. „Vyjede“ zpět stejným způsobem, jako „zajela“ dovnitř – prostě vytažením vrtáku. Na obrázku je znázorněna operace, kterou bez tohoto nástroje v podstatě nelze udělat, a to vrtání dvou desek s mezerou, dvěma sraženími zepředu a dvěma sraženími zezadu. Tato možnost, dá se říci, zabíjí ne dvě, ale šest much jednou ranou (2× vrtání + 4× sražení).

Destička na sražení hrany

Kulová fréza

Další velkou novinkou na bázi vrtáku YTDI je kulová fréza. Toto zajímavé řešení dává možnost zavrtávat rádiusové otvory a kapsy a také normálně frézovat zakřivené plochy. Standardně je k dostání v průměrech 16 až 32 mm. Toto patentované řešení představuje další zpestření naší rozsáhlé nabídky.

Vrták pro vrtání rádiusových otvorů a frézování

Úpravy vrtáků YTDI

Dílčí úpravy doznal též sortiment populárních vrtáků YTDI. Jako standard jsou dnes k dostání tyto vrtáky i s Morse stopkou, vnitřním chlazením i bez něj. Velice zajímavá je také nová řada ekonomických, extrakrátkých vrtáků bez vnitřního chlazení, se stopkou Weldon. Je to řada koncipovaná na bázi velice tuhého a ekonomického nástroje, který poskytuje velké výhody při použití na strojích bez přívodu procesní kapaliny.

Během jedné operace se provrtají dvě desky a srazí se čtyři hrany.

Extra krátký vrták s vyměnitelnou destičkou bez vnitřního chlazení

Vrták s vyměnitelnými břitovými destičkami s morse stopkou

Vystružování

Rádiusová vyměnitelná destička

Velice zajímavý návrh přináší Yestool v oblasti vystružování. Řada SK výstružníků pro produktivní vystružování je nabízena ve dvou délkových řadách a v průměrech od 2 do 20 mm. Doporučené řezné rychlosti se pohybují v rozsahu 40 až 80 mmin-1,
posuv na zub může dosáhnout hodnotu až fz = 0,1 mm, což v přepočtu na posuv na otáčku znamená fn = 0,3 až 0,4 mm. Otvor hluboký 30 mm je tento výstružník o průměru 10 mm schopen obrobit za 3,6 až 1,8 sekund strojního času. Vzhledem k výkonu a příznivé ceně stojí tato novinka opravdu za pozornost. Není na škodu připomenout, že tyto výstružníky (stejně jako i ostatní SK nástroje Yestool) jsou vyrobeny z mikrozrnného slinutého karbidu s rozměrem zrna 0,4 mikrometru, se všemi pozitivními vlivy na mechanické vlastnosti a trvanlivost nástroje.

Ing. Valeri Zakrepa

www.grumant.cz

Mohlo by se Vám líbit

Monolitní frézy Seco C-Series nabízejí flexibilitu a výkon za dobrou cenu

Monolitní karbidové frézy Seco C-Series jsou flexibilní i výkonné, takže lze jedním nástrojem obrábět různé materiály – bez potřeby jiných. K dispozici jsou frézy rohové, […]

65. ročník Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně představí inovace, které mění průmysl

Jubilejní 65. ročník Mezinárodního strojírenského veletrhu ukáže na jednom místě inovace, které posouvají průmyslovou výrobu do nové éry. Nejvýznamnější středoevropská událost zaměřená na technologické novinky […]

Kvíz na MSV: O jaký stroj jde? A v jaké zemi byl vyroben?

I náš průmyslový portál oneindustry letos na MSV vystavuje stroj! Tentokrát jsme si pro radost zrekonstruovali starou brusku plnou krásných ozubených kol. Ale co se […]