Strojírenství

12. září 2024 18:06

Společnost VÍTKOVICE STEEL posílila výrobu výpalků

Společnost VÍTKOVICE STEEL uvedla do provozu nový pálicí stroj, jeden z největších v České republice. Zvýší o třetinu kapacitu výroby různých tvarů výpalků, která navazuje na zdejší výrobu tlustých plechů. Podnik tím zároveň rozšíří nabídku produktů pro stavebnictví a strojírenství. Jedná se o letošní největší investici firmy do modernizace technologií.

Inzerce

„Nový pálicí stroj je největší, jaký kdy v našem podniku byl. Díky velikosti a moderní technologii významně rozšíří naše možnosti výroby výpalků. Pojezdová dráha má šířku 8 metrů a délku 40 metrů. To nám umožní vyrábět z našich plechů až 20metrové kusy různých tvarů s různými typy úkosových hran a zvládne najednou až 7 pásů plechů,“ uvedl provozní ředitel společnosti VÍTKOVICE STEEL Radim Pachlopník. Nový pálicí stroj zvládne za rok vyrobit 12 tisíc tun výpalků a pomůže tak navýšit stávající kapacitu výroby výpalků zhruba o třetinu.

Nové pálicí pracoviště zahrnuje dva pálicí stroje Omnicut 8000, každý z nich obsluhuje jeden pracovník. Jeden portál je vybaven osmi kolmými stanicemi a automatickou tří-hořákovou autogenní hlavou s hořáky na kyslík a zemní plyn. Druhý portál je vybaven 3D naklápěcím plazmovým hořákem a CNC vrtacím agregátem, který umožňuje vrtání otvorů a zhotovování závitů. Celý proces pálení tvarových výpalků, včetně složitých tvarů, řídí počítač. Hlavním dodavatelem zařízení byla česká společnost MGM, specializující se na pálicí stroje.

„Tato rozsáhlá investiční akce v celkové hodnotě 30 milionů korun zahrnovala kromě projektové přípravy také vybudování základů a zhotovení přívodů zemního plynu a elektrické energie. Proběhly rovněž opravy střech a podlah v hale, vybudovala se kompresorovna pro nové kompresory a byla vyrobena nová traverza pro jeřáb s vyšší nosností umožňující převážet těžší i delší plechy,“ doplnil Jakub Till, investiční manažer společnosti VÍTKOVICE STEEL.

Instalace pálicího stroje probíhala od listopadu do dubna, následoval zkušební provoz a nyní se zařízení testuje a zaučují si na něm další pracovníci. Při plném provozu budou stroj obsluhovat na každé směně dva paliči, které doplní pracovník na čištění výpalků a jeřábník. Celkem tedy ve čtyř-směnném provoze bude zapotřebí 16 lidí.

Tvarové výpalky jsou jedním ze tří hlavních produktů společnosti VÍTKOVICE STEEL. Používají se na různé strojní konstrukce, větrné elektrárny, mostní konstrukce a další účely ve strojírenství a stavebnictví.

 


VÍTKOVICE STEEL, a. s. jsou tradičním evropským výrobcem válcovaných výrobků z oceli, největším výrobcem ocelových plechů v České republice a jediným výrobcem tzv. štětovnic v ČR. Společnost vlastní nadnárodní investiční fondy ze zemí bývalého Sovětského svazu. Firma zaměstnává přes 800 lidí. Většina produktů ostravského podniku se uplatňuje ve stavebnictví a strojírenství. Do zahraničí směřuje 70 % prodaných výrobků.

Mohlo by se Vám líbit

Monolitní frézy Seco C-Series nabízejí flexibilitu a výkon za dobrou cenu

Monolitní karbidové frézy Seco C-Series jsou flexibilní i výkonné, takže lze jedním nástrojem obrábět různé materiály – bez potřeby jiných. K dispozici jsou frézy rohové, […]

65. ročník Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně představí inovace, které mění průmysl

Jubilejní 65. ročník Mezinárodního strojírenského veletrhu ukáže na jednom místě inovace, které posouvají průmyslovou výrobu do nové éry. Nejvýznamnější středoevropská událost zaměřená na technologické novinky […]

Kvíz na MSV: O jaký stroj jde? A v jaké zemi byl vyroben?

I náš průmyslový portál oneindustry letos na MSV vystavuje stroj! Tentokrát jsme si pro radost zrekonstruovali starou brusku plnou krásných ozubených kol. Ale co se […]