Strojírenství

02. října 2024 09:14

Rozhovor: Nestíháte konstrukci? Předplaťte si konstrukční kancelář formou měsíčního předplatného

K rozhovoru pro portál oneindustry jsme tentokrát pozvali pana Ing. Filipa Tomance, PhD. – majitele firmy SOLVETECH ENGINEERING s. r. o. ze Zlína. Téma bylo zajímavé: Jak funguje konstrukční kancelář na principu pravidelného měsíčního předplatného?

Inzerce

oneindustry: Pane Tomanče, zaujal mě obchodní model vaší konstrukční kanceláře, kde zákazníkům nabízíte pravidelné měsíční předplatné na konstrukční práce. Jak to funguje?

Spolupráce funguje velmi jednoduše. Zákazník si pronajme naši kancelář na 1 měsíc. Po tuto dobu nám může zadávat, měnit a aktualizovat úkoly, jak je libo. Vždy každý úkol zpracujeme do 2 pracovních dnů nebo ještě  dříve, větší úkoly rozdělíme na menší. Při dokončení úkolu může klient členství pozastavit, a neutíkají mu tak peníze. Velká výhoda tohoto modelu je, že investice jsou nízké, projekt se zpracovává po malých úkolech, a zákazník je tak v bezpečí, že mu neutečou ani termíny, ani peníze. Zároveň změn může mít i nekonečně mnoho, nejsou mu tak účtovány vysoké vícepráce, jak je v oboru zvykem. Vše prostě jen zpracujeme maximálně do již zmiňovaných 2 pracovních dnů.

oneindustry: Proč by si měl zákazník konstrukční práce předplácet a neplatit hodinovku nebo objednávat dílo za stanovenou cenu?

Těchto důvodů je více. Primárně je to bezpečí menších investic, zákazník má víceméně každodenní reporty, a tím i přehled nad projektem a termínem. Dále je tento systém velmi efektivní. Na nás jako konstrukční kancelář je totiž velmi přísný, zákazník de facto objednává práci maximálně na měsíc, a my se tak vlastně nikdy nemůžeme přestat snažit a pracovat opravdu naplno. Tím, že je zde velmi krátká urgence, tak i efektivita lidí v našem týmu musí být vysoká. To je výhoda oproti konstrukční práci na „hodinovku“, kdy zákazník vlastně neví, co se děje, a hodiny jen tečou. Případně je zde ještě varianta smlouvy o dílo, kde však konstrukční kanceláře přidávají ještě rezervu a vyšší zisk, a cenově se tak dostávají na již velmi vysokou cenu. Naše forma spolupráce je pro zákazníka prostě nejefektivnější.

oneindustry: Jaké další výhody to má?

Hlavní výhody jsou malá investice, velmi vysoká efektivita, přehlednost projektu, možnost jakýchkoliv změn projektu. Jde o zdaleka nejpřísnější systém na nás jako dodavatele.

oneindustry: Jak probíhá vlastní proces zakázky?

Začátek spolupráce je extrémně jednoduchý. Objednáte si nás přes stránky www.techdesignspin.com řádově v rámci 1 minuty. Do hodiny se Vám ozveme, (ale často i dříve), a pokud nám zašlete zadání, tak do 2 pracovních dnů již budete mít první výsledky. Snažíme se pracovat s rezervou, takže zákazníci od nás dostávají první výsledky často i dříve, než za zmíněné 2 pracovní dny.

oneindustry: Zmínil jste doručení úkolu za 2 pracovní dny, je to reálné?

Určitě je. Projekty rozdělujeme na podúkoly, a to buď my, nebo zákazník, zpravidla se všechny zakázky vytvářejí v několika krocích, vždy si odsouhlasíme každý jednotlivý krok, který se pak realizuje. Úkol tak zpracujeme krok po kroku. Každý úkol vždy do 2 pracovních dnů, ale u menších projektů stihneme často v rámci této krátké doby i celý projekt. Vše je podmíněné vysokou efektivitou týmu, velkým zaměřením na zákazníka. Čerpáme i z výhody nízkých režií díky již zakoupenému softwaru, vlastním prostorům. Zákazník tak dostane maximální efektivitu konstrukční práce, a to především díky modelu, který je zaměřený na zákazníka, namísto vysokých zisků nebo dlouhých termínů.

oneindustry: Takže rychlá odezva šetří čas a peníze vám i klientovi…

Přesně tak. Rychlá odezva, krátký termín, vysoká efektivita a kontrola provedení. Je to stejné jako ve sportu, když si dáme jako cíl například maraton, a moc nekoukáme, co se děje v tréninku, tak výsledek může být všelijaký, ale určitě se nebude jednat o maximální využití kapacity. Tímto způsobem občas funguje spolupráce se standardními konstrukčními kapacitami. Oproti tomu, když budete trénovat na maraton pod každodenním drobnohledem, krátkými termíny, krátkými (ale vzhledem ke 2 pracovním dnům i ambiciózními cíli), tak se za měsíc dostaneme na naprosto odlišné výsledky. Je to stejné jak ve sportu, tak v práci.

oneindustry: Jaké typy prací vaše společnost nabízí?

Primárně nabízíme služby mechanické konstrukce, dále mechanické analýzy a výpočty a také technický design. Spolupracujeme také s individuálními produktovými designéry.

oneindustry: Máte za sebou nějaké hotové projekty nebo zajímavé reference? 

Mezi nejzajímavější projekty patří výpočty letadel, konstrukční práce pro BOEING či světové společnosti jako NASA a SPACE X. Spolupracovali jsme ale také na rozvoji patentových řešení v oblasti medicíny. Jako konstrukční kancelář se snažíme zákazníkům přinést know-how a inovace z různých oborů, a právě projekty napříč automobilovým, leteckým a vesmírným průmyslem nám v tom pomáhají. Zároveň pracujeme ve více softwarech, což nám přináší flexibilitu. Věnujeme se také konstrukci částí letadel, plošných dílů do biomechaniky a dalším projektům.

oneindustry: Můžete nám prozradit něco bližšího o vaší konstrukční kanceláři?

Začínali jsme v roce 2015, kdy jsem ještě zaměstnával kolegy z doktorandského studia, už v roce 2022 jsme se ale dostali na zhruba 20 zaměstnanců. Vybudovali jsme standardní konstrukční kancelář. V tomto bodě jsme se začali velmi věnovat kvalitě projektů a výsledků. Začal nás velmi intenzivně zajímat kvalitní zážitek zákazníka při spolupráci. Postupně jsme nejprve odladili tým, ve kterém zůstali pouze velmi efektivní členové. Dále jsme se soustředili na systém práce tak, abychom se oproti standardní konstrukční kanceláři neodlišovali v efektivitě pouze v pár desítkách procent, ale abychom byli několikanásobně efektivnější. A také jsme nakoupili takové softwary, abychom stáhli režijní položky co nejníže. Aktuálně pracujeme v softwarech: CATIA, SOLIDWORKS, INVENTOR a SOLIDEDGE. Máme vždy několik konstruktérů vyčleněných na jednotlivé softwary. Poté jsme provedli ještě několik dalších kroků, abychom efektivitu dostali na maximum, ale to je již výsledkem bádání a inspirace v různých oborech a naše interní know-how, díky kterému jsme takto konkurenceschopní.

oneindustry: Kdo si může objednat vaše předplatné.

V podstatě kdokoliv, kdo se chce věnovat vývoji, inovacím. Když se podíváme na portfolio našich zákazníků, tak velmi často jsou to subdodavatelské společnosti pro automobilový, letecký nebo vesmírný průmysl, dále menší společnosti s vlastním výrobkem, trhem, které buď chtějí pouze vypomoci na vlastním projektu, anebo se s námi věnují nejprve designu, poté konstrukčnímu řešení, automatizaci výrobku, my jsme pak součástí celého jejich vývojového cyklu. Pracujeme i pro minoritní oblast firem, které se vývoji samy nevěnují a potřebují specialisty, kteří se jim budou věnovat komplexně. V poslední době se nám však množí zákazníci, kteří se po prvním měsíci ptají, zdali by mohli naši firmu koupit jako celek a integrovat ji do jejich společnosti. Nebo zdali máme takové kapacity, kterými by vyměnili celé jejich konstrukční oddělení, které je v porovnání efektivity často dražší než naše služby.

oneindustry: Klíčová otázka je: Kolik to stojí, a co za to zákazník dostane?

Měsíční předplatné vychází výrazně méně než náklady na zaměstnance a je ve výši 39 120 Kč i s DPH. Za tuto částku zákazník dostane měsíční přístup, kdy může zadávat tolik úkolů, kolik chce, a kde my každý jednotlivý úkol zpracujeme vždy do 2 pracovních dnů. Máme tak zákazníky, kteří skutečně zaplňují i volná pracovní místa naší službou a máme zpětnou vazbu o vysoké spokojenosti, kdy si nás již před ukončením měsíce znovu rezervují.

oneindustry: Co když by zákazník vaši službu rád vyzkoušel, ale není si jistý? Existuje možnost probrat detaily po telefonu? 

V tomto případě můžeme ukázat projekty, které jsme už realizovali. Jejich objem, složitost… Dlouhodobý průměr nám ukazuje, že oproti standardní konstrukční kanceláři se dostáváme na 2,2 násobně nižší cenu.

V případě, že se chcete dozvědět více, jděte na: www.techdesignspin.com.

Rozhovor za průmyslový portál www.oneindustry.cz vedl Jiří Klusáček

 

Mohlo by se Vám líbit

Monolitní frézy Seco C-Series nabízejí flexibilitu a výkon za dobrou cenu

Monolitní karbidové frézy Seco C-Series jsou flexibilní i výkonné, takže lze jedním nástrojem obrábět různé materiály – bez potřeby jiných. K dispozici jsou frézy rohové, […]

65. ročník Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně představí inovace, které mění průmysl

Jubilejní 65. ročník Mezinárodního strojírenského veletrhu ukáže na jednom místě inovace, které posouvají průmyslovou výrobu do nové éry. Nejvýznamnější středoevropská událost zaměřená na technologické novinky […]

Kvíz na MSV: O jaký stroj jde? A v jaké zemi byl vyroben?

I náš průmyslový portál oneindustry letos na MSV vystavuje stroj! Tentokrát jsme si pro radost zrekonstruovali starou brusku plnou krásných ozubených kol. Ale co se […]