Digitalizace

25. října 2024 18:51

Asseco představuje širokou škálu inovací v rámci své mezinárodní skupiny

Od zlepšování zákaznické zkušenosti až po analýzu regálů v obchodech. Od chytrých platebních služeb po inteligentní boty. Asseco představilo inovativní projekty v oblasti cloudu a umělé inteligence (AI), které byly realizovány pro klienty mimo jiné v Polsku, Španělsku, Srbsku a na Slovensku.

Inzerce

Skupina Asseco je federací společností působících ve 62 zemích světa. Skupina je vedena společností Asseco Poland, která je lídrem digitalizace v Polsku. Počátky její mezinárodní expanze sahají do roku 2004, kdy společnost vstoupila na varšavskou burzu (WSE) a získané prostředky investovala na trzích střední Evropy. Následně skupina Asseco rozšířila svou činnost v západní Evropě, jihovýchodní Evropě a Skandinávii. V roce 2010 začala skupina působit v Izraeli a ve Spojených státech, což souviselo s akvizicí skupiny Formula Systems. V následujících letech vstoupila na trhy v Africe a v portugalsky mluvících zemích.

Od roku 2004 Asseco uskutečnilo 140 akvizic, čímž upevnilo svou pozici mezi výrobci softwaru, který podporuje nejdůležitější obchodní procesy společností v klíčových ekonomických sektorech. Dnes se společnost soustředí na probíhající projekty a rozvoj inovací, v nichž hrají důležitou roli umělá inteligence a cloud.

„V současné době celý svět hovoří o umělé inteligenci. Ve skupině Asseco implementujeme AI do řešení, která nabízíme našim klientům, ale také neustále hledáme nové nápady, jak tuto technologii využít. Projekty, které realizujeme, ukazují, že existuje mnoho oblastí, kde může AI přinést hmatatelné přínosy. Řešení, která jsou úspěšná na místních trzích, jsou poté nabízena společnostem v dalších zemích. Spolupráce mezi společnostmi skupiny Asseco, výměna znalostí a zkušeností znamená, že náš software podporuje organizace ve 62 zemích na 6 kontinentech, na což jsme nesmírně hrdí,“ říká Adam Góral, předseda představenstva Asseco Poland.

„Umělá inteligence umožňuje zlepšit výkon mnoha úkonů, eliminovat chyby nebo odstraňovat úzká místa. Nemusí to znamenat revoluční změny v organizaci. Inteligentní algoritmy stojí za to využít nejdříve k optimalizaci jednotlivých obchodních procesů. To může zahrnovat například zefektivnění práce s elektronickými dokumenty nebo zvýšení efektivity obchodníků v maloobchodním sektoru,“ vysvětluje Rafał Kozłowski, předseda představenstva Asseco Enterprise Solutions.

„Započali jsme novou průmyslovou revoluci poháněnou umělou inteligencí. Jako Asseco Spain pokračujeme ve vývoji inovativních nástrojů a hledáme technologická řešení, která nejen reagují na aktuální potřeby, ale také splní požadavky budoucnosti. Skupina Asseco Spain je připravena posílit svoji vedoucí pozici na španělském trhu rozšiřováním svých kompetencí ve strategických oblastech, jako je umělá inteligence, kybernetická bezpečnost a digitální transformace,“ říká José Antonio Pinilla Pérez, generální ředitel skupiny Asseco Spain.

AI analyzuje obchodní regál

Software vyvinutý společností Asseco Business Solutions je příkladem využití technologie rozpoznávání obrazu v maloobchodním průmyslu, což významně zkracuje pracovní dobu obchodníků. Nástroj zajišťuje, že uspořádání, obsah zboží na regálu a vše na něm (včetně reklamních štítků) odpovídají pokynům obchodu a výrobce. Aplikace od Asseco Business Solutions navíc připravuje návrhy pro obchodníka ohledně například vystavení zboží nebo objednání konkrétního sortimentu. Výsledky jsou generovány v reálném čase a uživatel si je může přečíst na smartphonu nebo tabletu během inspekční návštěvy obchodu.

Integrace zdravotních platforem v cloudu

Tým Asseco Central Europe byl zodpovědný za implementaci řešení, které bylo jako první na Slovensku už od začátku technologicky založené na cloudové infrastruktuře. Projekt integroval Úřad veřejného zdravotnictví Slovenské republiky (ÚVZ SR) a 36 regionálních úřadů veřejného zdravotnictví (RÚVZ), což poskytlo centralizované služby občanům Slovenské republiky. Nový systém má 15 integrovaných modulů pokrývajících všechny aspekty veřejného zdraví, včetně epidemiologie, ochrany před zářením, kontrol a ochrany zdravé výživy, ověřování odborné způsobilosti, kosmetických produktů, hygieny  prostředí a dalších.

Asistent pro speciální úkoly

Asseco AI Assistant je výkonná platforma, která podporuje procesy v oblastech zákaznického servisu, vymáhání pohledávek, reklamací, prodeje nebo projektového a plánovacího řízení. Řešení lze implementovat v mobilní aplikaci, komunikátoru, na webových stránkách i v kontaktním centru. Využití umělé inteligence v Asseco AI Assistant umožňuje přirozený kontakt prostřednictvím hlasových a textových kanálů a přípravu kontextových odpovědí. Řešení umožňuje vytvářet složité scénáře pomocí intuitivního grafického průvodce. Platforma generuje podrobné zprávy o konverzacích, efektivitě procesů a interakcích uživatelů, což umožňuje analýzu a optimalizaci obchodních aktivit. Nástroj je úspěšně využíván společnostmi ve finančním a zdravotnickém průmyslu.

Umělá inteligence kontroluje dodržování předpisů DORA v družstevních bankách

Nařízení DORA vyžaduje, aby banky zajistily komplexní provozní odolnost. To znamená, že musí mít schopnost předvídat, předcházet a reagovat na jakékoli narušení, které by ovlivnilo kontinuitu podnikání. To vyžaduje, aby banky ověřily, zda splňují požadavky nového nařízení, což představuje velké množství práce. Aplikace DORA.ai, která využívá generativní umělou inteligenci, pomáhá družstevním bankám ověřit nesoulad mezi interní dokumentací a požadavky regulátora strukturovaným způsobem. Základem aplikace DORA.ai jsou dokumenty banky, které analyzuje AI engine, aby nalezl záznamy potvrzující soulad s regulačními požadavky. V případě nedostatků může organizace použít předpřipravené šablony dokumentů a konzultovat je s odborníky Asseco.

Platby podporované umělou inteligencí

Umělá inteligence podporuje platební služby ve všech fázích jejich poskytování. Projekty realizované týmem španělské společnosti Necomplus, která je součástí Asseco South Eastern Europe (část skupiny Asseco), zahrnují širokou škálu řešení pro zlepšení zákaznické zkušenosti s platbami, jako jsou chatboti, virtuální asistenti a inteligentní úložiště. Necomplus nabízí jazykové modely na míru potřebám společností nabízejících platební služby. To jim umožňuje ušetřit čas a prostředky potřebné k trénování vlastního modelu a zaměřit se na vývoj aplikací pro koncové uživatele.

Hyperpersonalizace zákaznické zkušenosti

Společnost Things Solver, která je součástí skupiny Asseco South Eastern Europe (ASEE), vytvořila platformu pro zlepšení zákaznické zkušenosti kupujících. Řešení AI Recommender vyvíjí přizpůsobené produktové doporučení, vytváří personalizované marketingové kampaně a připravuje zákaznické informace na podporu prodejního týmu. Klíčové funkce zahrnují segmentaci na základě AI, sdílení dynamického obsahu a možnost prodeje dalších produktů a služeb (cross-sell) na všech kontaktních místech. AI Recommender nejen zvyšuje míru konverze až o 30 %, ale také významně zlepšuje angažovanost a spokojenost zákazníků.

 


Asseco je největší IT skupinou v Polsku a v regionu střední a východní Evropy. Již více než 30 let vyvíjí technologicky pokročilý software pro firmy a instituce v klíčových sektorech ekonomiky. Společnost zaměstnává přes 33 000 lidí a je přítomna ve 62 zemích světa. Roste organicky i prostřednictvím akvizic. Společnosti Asseco jsou kótovány na varšavské burze (WSE), NASDAQu a telavivské burze.

Společnost Asseco Solutions je největším producentem podnikových informačních systémů na českém a slovenském trhu a v roce 2020 oslavila 30 let od svého vzniku. Softwarová řešení z její produkce jsou distribuována i na dalších trzích v rámci střední Evropy. Společnost se zabývá nejen vývojem, ale také implementací a podporou specializovaných systémů pro organizace všech velikostí v nejrůznějších oblastech jejich působení. Produktové portfolio sahá od informačních systémů pro nejširší spektrum podniků, zabývajících se výrobou, obchodem či službami, přes produkty pro oblast veřejné správy až po produkty pokrývající specializované potřeby firem, jako je například televizní produkce. Všechny produkty jsou doplněné širokou nabídkou služeb a partnerských řešení. Kromě základních modulů a funkcionalit poskytují též aplikace pro jednotlivé oblasti podnikání, tzv. oborová řešení. Asseco Solutions je nositelem certifikátu kvality ISO 9001:2015 a ISO/IEC 27001:2013 a je členem nadnárodní skupiny Asseco Group.  Obrat Asseco Solutions, a. s., za poslední fiskální rok 2023 činil takřka 870 milionů a pracovalo v ní zhruba 400 osob. 

Poslání společnosti Asseco Solutions: Vnášíme dlouhodobě klid do firem a inspirujeme je k rozvoji. Společně s našimi partnery proměňujeme práci v zábavu skrze mraky aplikací po celé Evropě.

Bližší informace naleznete na www.AssecoSolutions.com a www.helios.eu.

 

Mohlo by se Vám líbit

Přepěťová ochrana pro routery s optickým vláknem

Novinka na nákupní platformě Conrad: DT-TELE-WM-RJ45-PT-I od společnosti Phoenix Contact poskytuje perfektní ochranu pro všechny routery – i při vysokých přenosových rychlostech ● Jednoduchá instalace […]

Aktualita z konference „Očekávaný vývoj automobilového průmyslu v ČR a ve světě“

Málokdy a málokde se na jednom místě potkají zástupci hned čtyřech „domácích“ automobilek jako na právě probíhající konferenci „Očekávaný vývoj automobilového průmyslu v ČR a […]

ArcelorMittal Tubular Products Karviná investoval do rozvoje Rourovny. Cílem je vstup na trh tepelných rozvodů

  • 24. října 2024

ArcelorMittal Tubular Products Karviná, přední výrobce ocelových tenkostěnných profilů a trubek pod značkou JÄKL, realizoval významnou inovaci provozu Rourovny. Nově zprovozněná linka umožní výrobu trubek […]